Nacrti„To be moved by some thing, rather than by oneself.“

Yvonne Rainer

Nacrti su bazirani na propitivanju odnosa rada stvari i rada tijela.

Prateći Paola Virna, mislimo o plesu kao nesvrhovitom i neproduktivnom investiranju energije u pokret koji “radi” u nestajanju.

Ne proizvodeći objektificirane proizvode smisao i financijska valorizacija plesa su u kapitalističkom objektno orijentiranom društvu posebno problematične.

Začetak ovog istraživanja započeo je iz rada Franza Erharda Walthera “First Work Set” (1969.) Njegova ideja o skulpturi koja pokreće tijelo potaknula je pitanja: kako rad s objektima generira pokrete tijela? Što ako je rad funkcionalan a što ako je nefunkcionalan? Što ako je neproduktivan?

Istraživanjem pokreta kroz odnos tijela i stvari, stvorio se interes za potencijalom materijalnosti da se rearanžiraju i mijenjaju. Proučavajući različite materijalnosti, principe i logike stvari i njihovih mehanizama sastavljanja i rastavljanja prevodimo ih u plesni vokabular i principe za komponiranje plesnih improvizacija. Radeći to stvaramo skice ideja i principa za rekonfiguriranje stvari i tijela.

Nacrti su koreografske stvari - „that a-personal, subjectless matter, that noninstrumental entity that would liberate a dancer's moves into a field of nonhierarchical, horizontal interactions.“ (Lepecki, Singularities, 2016).

U Nacrtima pretpostavljene funkcije subjekata i objekata su izmještene.

Radije nego da subjekt stvara smisao objektu, stvari se “ostvaruju” preko principa i procedura sklapanja i rasklapanja, ko-relacije s drugim stvarima i događajima u okolišu.

Koreografija se rastvara između relacija stvari i radnih-tijela-postajući-plesom.

Da bi naglasili činjenicu da je pokret u prostoru pitanje vremena, koreografija se odvija u prostoru tako da ostavlja materijalne ostatke iza sebe. Koreografsko okruženje je horizontalno postavljeno sa svojim konstitutivnim elementima: nacrtima, bilješkama, svjetlima i sjenama, zvukovima, melodijama, radnim i plesnim tijelima i stvarima-postajući-instalacije - smatramo ih jednako važne za “rad” na umjetničkom radu.Nacrti su premijerno izvedeni u LAUBI - kući za ljude i umjetnost, 12.6.2017. uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 
Gostovali su u galeriji Prozori (Zagreb), na DISKURS 17 festivalu u Giessenu (Njemačka), Cultureshock festivalu (Križevci), 52. Zagrebačkom salonu (f22) te na 13. Trienallu kiparstva u Gliptoteci (Zagreb).


Prijave za radionice na ︎︎︎ 
obrt90.03@gmail.com                                            

Više o Obrtu︎︎︎