Pilot program Obrt net pokušava uspostaviti odnos i stvoriti nove uvjete suradnje za nezavisnu suvremeno plesnu scenu i međuregionalnu suradnju u Šibeniku. Umjetnici su ove godine pozvani dijeliti rad s lokalnom zajednicom u obliku radionica za različite dobne skupine, stvarati i istraživati u rezidencijalnom obliku i predstaviti svoj rad kroz formu plesne predstave.
Program se odvija u suradnji Obrt studia i Kuće umjetnosti Arsen a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija.
Lokacija održavanja: Kuća umjetnosti Arsen, Obala hrvatske mornarice 1, Šibenik

OBAVEZNE PRIJAVE DO 17.8. NA: 

https://forms.gle/i5gWN8YvNEiNr9zQ6



PROGRAM:


Radionice:
 
Tijelo i glas
Lana Hosni 
25.8.2022.
10 - 13.30h


Tjelesno-vokalne radionice okupljaju sve one zainteresirane za pokret, tijelo, rad s glasom, zajedničko pjevanje i samoobrazovanje.
Kroz radionicu ćemo se posvetiti upoznavanju, otvaranju i masiranju središnjeg kanala* glasom i dahom.
*središji kanal - anatomska/ emotivna/ energetska/ geometrijska linija koja prolazi od dna zdjelice (i dalje) do vrha glave (i dalje), i obratno.
Prvi dio susreta posvetit ćemo se osvještavanju daha kroz meditativne sesije i mobilizirati dijelove tijela bitnih za proizvodnju glasa (rezonantne kutije, kukovi, prsni koš, vilica, grlo..)
U drugom dijelu ući ćemo u eksploraciju glasa kroz tijelo i pokret uz individualni i grupni rad. Glas je medij koji svojom vibracijom može doprijeti do kosti, tkiva i tekućina u tijelu te, iako ga često povezujemo s nečim što se manifestira kao zvukovna ekstenzija tijela u prostor koji je izvan nas samih, ima ogroman potencijal paralelno hraniti i sam unutrašnji, intiman prostor tijela.
U zadnjem dijelu integriramo iskustvo kroz zajedničko (falš friendly) pjevanje višeglasnih melodija.
Rezidencija Lane Hosni je također održana u Obrtu 5.-12.7.2022



Tijelo kao tekstura
Roberta Milevoj
26.-27.8.2022
10 - 13 h



Tematske radionice suvremenog plesa i pokreta / TRSPP osmišljene su u formi kreativnih (plesnih) susreta u kojima se polaznici različitih dobnih skupina i iskustava upoznaju sa stvaralačkim procesima u radu s tijelom. Radionice su raspoređene u kombinacije različitih tematskih jedinica (pažnja, dah, oblik, prostor, ritam, i dr.) s pažnjom upravo na odnose koje stvaraju takvi pristupi u kretanju. Svaki od navedenih plesnih parametara promatra se kao potencijal za razvijanje plesnog vokabulara s namjerom osvještavanja svjesnog promišljanja o tijelu, pokretu i plesu.

Radionica na zadanu temu Tijelo kao tekstura započinje s upoznavanjem i postupnim osvještavanjem tjelesnih veza ( s naglaskom na skeletni i mišićni sustav ) koje koristimo kao uporište za cjelovito kretanje u plesu. Umnožavanjem informacija koje potiču povećanu pažnju naspram vlastitog tijela te primanjem imaginativnih, taktilnih i verbalnih uputa, polaznici postupno stavljaju pažnju na doživljaj primljene informacije te razvijaju vlastitu interpretaciju naspram dobivenih informacija putem odabira različitih 'tekstura' u vlastitom kretanju. Teksture označavaju promjene oblikovanja pokreta, upotrebu dinamičkih promjena te raznolikost primjene pojedinih dijelova tijela. Kroz istraživački pristup i improvizacijske alate namjera je postići osviještenost u plesu upotrebljavajući razne mogućnosti pokreta te njegovog oblikovanja unutar tijela, kinesfere i vanjskog prostora.  


ContaKids
Ana Kreitmeyer
28.8.2022.
10 - 11h



ContaKids je metoda koja koristi izički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbljivala komunikacija između djeteta i roditelja.
Vrijednost same metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njegove vještine, ali istovremeno uči o vlastitiom tijelu. Stvara se prostor, prilika u kojem se uloge izmjenjuju, u kojem se odrasli mogu prisjetiti što znači biti dijete makar i na trenutak, u kojem roditelj makar i na trenutak pažnju posvjećuje sebi i svom tijelu. I ono što je najvažnije, dijete i roditelj su u procesu učenja zajedno i ravnopravno!

ContaKids sat se sastoji od niza jednostavnih vježbi koje potiču kordinaciju i orijentaciju u prostoru, razvijaju povjerenje, potiču i razvijaju svijest o vlastitom, ali i drugim tijelima u prostoru, jačaju zajedništvo i grupnu povezanost.
Metoda se namijenjena djeci u dobi od 3-5 godina (iznimno i do 6.g, pogotovo ako je dijete manjeg rasta ili su roditelji/odrasli dovoljno raspoloženi za dizanja i nošenja, tada dapače).
 

PREDSTAVA :


Sve četiri za jedno
Na rubu dodira i kaosa

28.8.2022.
19h


Autorica: Ana Kreitmeyer
Koreograija i izvedba: Petra Cheli, Ivana Pavlović, Martina Tomić i Ana Kreitmeyer/Marta Krešić
Dramaturgija: Mila Pavićević
Prostor: Igor Pauška
Glazba: Hrvoslava Brkušić i Igor Pauška
Vizualno oblikovanje: Igor Pauška
Kostimi: sve zajedno
Koprodukcija: Festival Perforacije
Postprodukcija: TRAS studio
Ovaj rad plesne umjetnice Ana Kreitmeyer nastaje u suradnji s izvođačicama Petrom Cheli, Ivanom Pavlović i Martinom Tomić, i kasnije u izvedbu ulazi i Marta Krešić; a bavi se idejom koreograije kao zajedničkih mjesta susreta, te načinima (samo)organizacija koreograije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja i odustajanja i otpora.
Unatoč tome, pitamo se kako misliti ples i koreograiju kao naš zajednički prostor i rad?
Kako dijelimo odgovornost za zajedničko?
iz kritike:
"Ako govorimo o utopijskom prostoru koje stvaraju Sve četiri za jedno, onda je to zona u kojoj svatko daje svoj kinetički i izički maksimum, dakle zona maksimalne unutarnje predanosti. Utoliko je to predstava koja stvara svoju ekologiju, slojevito svjesnu da prostor postoji tamo gdje smo s drugim. I ako bude ljudske ekologije 2089. godine, sasvim sigurno će za njezin opstanak biti nužno mnogo borbenosti."
Nataša Govedić, Novi list
Projekt je nastao u koprodukciji sa festivalom Perforacije i u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu - Teatrom &TD., Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika i Wiesenburg-Halle iz Berlina, a podržan je sredstvima od Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.


REZIDENCIJE:

LJUDOVANJE 


29.8.-2.9.2022.



Nova predstava autorice Ane Kreitmeyer “Ljudovanje / ples za živa i neživa bića” nastavlja sa promišljanjem zajednice i traženjem novih mogućih oblika subivanja i odnošenja u zajednici, ovaj puta kroz pitanje koje postavlja kao tematski okvir svoga rada: “Što je to što ljude čini ljudima?” Zanimajući se koreografsko stvaranje novih oblika života na sceni unutar tematskog okvira živog i neživog i njihovim međuovisnosti, autorica se zanima za učenje s jedne strane o tijelu u tom dijalogu sa neživim tijelom, a s druge o potencijalu suživota s njim. Predstava nastaje kroz program Platforme.hr i kroz koprodukciju s Teatrom &TD. Naseljavajući izvedbu u Francuski paviljon, dok se istraživački dio odvija kroz dvije rezidencije izvan Zagreba. Autorski tim: Antonia Dorbić (izvedba i izrada objekata), Anika Cetina (izvedba), Ema Crnić (izvedba), Marta Krešić (izvedba), Nina Gojić (dramaturgija), NIka Pećarina (prostor i glazba), Ana Kreitmeyer (koreograija), Hana Zrnčić Dim (produkcija).

Suradnici na projektu:
Lana Hosni, Marko Gutić Mižimakov










Prijave za radionice na ︎︎︎ 
obrt90.03@gmail.com                                            

Više o Obrtu︎︎︎